В ГП «Порплище» Докшицкого района работают на качество и считают деньги

У нядзелю, 15 ліпеня,  да ўборкі азімага рапсу прыступілі 4 сельгасарганізацыі раёна. Гэта ААТ “Барсучанка”, ААТ “Таргуны”, КУП “Докшыцкі” і ДП “Порплішча”.  За дзень убралі 277 гектараў і намалацілі 467 тон зерня.

Як толькі выехалі за Порплішча ў кірунку Брычанькаў, адразу ўбачылі ярка-чырвоныя камбайны, якія плылі па рапсавым полі. Пад’язджаем бліжэй і сустракаемся на дарозе з дырэктарам прадпрыемства Мікалаем Бруякам, галоўным аграномам Іванам Майсяёнкам, а таксама адказным з ліку спецыялістаў райсельгасхарчу начальнікам аддзела інтэнсіфікацыі сельскагаспадарчай вытворчасці  Васіліям Шылёнкам.

– Камбайны наладжаны як мае быць, – адразу адрапартаваў Васілій Мікалаевіч. – У нядзелю палову дня аддалі на рэгуліроўку. Герметызацыя зернеўборачнай тэхнікі была праведзена ў майстэрні загадзя, а рэгуліроўку зазораў у барабане, настройку вентылятараў рабілі непасрэдна на полі. Затым прапусцілі камбайны праз плёнку і зараз з упэўненасцю можам сказаць, што насенне не будзе сыпацца і не пакрые поле зялёным дываном увосень.

– Працуем на якасць, – дапаўняе Іван Майсяёнак. – Ураджай вырасцілі нядрэнны, цяпер стаіць задача своечасова і якасна яго ўбраць. Першы дзень на поле выпусцілі чатыры камбайны, зараз на дапамогу прыйшоў пяты. У гаспадарцы ў час масавай уборкі будуць задзейнічаны 8 агрэгатаў – тэхніка новая, самы старэйшы камбайн толькі 3 сезоны працаваў. Камбайнёры – маладыя. Іх узрост не перавышае 35-ці гадоў. Старанныя і працавітыя хлопцы рвуцца ў бой за ўраджай.

– Пачалася самая адказная пара ў сельскагаспадарчай вытворчасці, – упэўнены Мікалай Бруяка. – Тут нельга ўпусціць пагодную хвіліну, змарнаваць час, зблоціць вырашчанае – працу ўсіх хлебаробаў. Прадумалі кожную дэталь у зернеўборачным працэсе, арганізавалі харчаванне ў полі, прадугледзелі ўмовы прэміравання, падабралі кадры. Адначасова жнём, сушым, выконваем дзяржзаказ.

Рапс – культура, якая не церпіць да сябе няўвагі. Ужо праз 6 гадзін зерне, якое не пайшло на сушку, а засталося ляжаць на пляцоўцы, пачынае акісляцца. Калі колькасць эрукавай кіслаты ў зярнятах перавышае 4 працэнты, рапс ідзе на продаж, як тэхнічная культура. А гэта страта грошай. На дзесяці тонах розніца паміж харчовым і тэхнічным зернем складае 2 мільёны 200 рублёў. Паколькі мы здаём па 60 тон у дзень, то пры затрымцы з сушкай маглі б страціць каля 13 мільёнаў! Вось таму і звяртаем асаблівую ўвагу на ход усіх работ, папярэджваем аб гэтым рабочых.

Нэлі БЯЛЯЎСКАЯ.

НА ЗДЫМКАХ: з аптымізмам узяліся за справу (злева направа) механізатары ДП “Порплішча” Мікалай Савуліч, Сяргей Бараноўскі, Яўген Гапанёнак, Іван Майсяёнак (гал. аграном), Вадзім Ламановіч, Аляксандр Закрэўскі. Ідзе ўборка рапсу.

Фота В. Чарвінскага.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *