Куда исчезли полоцкие хлебцы с прилавков магазинов Докшиц?

img_6650Экструзійныя хлебцы, выпуск якіх яшчэ ў 2009 годзе быў асвоены хлебапёкамі філіяла Полацкі хлебазавод ААТ “Віцебскхлебпрам” у якасці імпартазамяшчальнай прадукцыі, карыстаюцца папулярнасцю ў спажыўцоў. Асабліва яны прыйшліся даспадобы тым, хто прытрымліваецца здаровага харчавання. Таму, калі гэты прадукт на некаторы час знік з паліц гандлёвых кропак райцэнтра, пакупнікі ўстрывожыліся, што прыйдзецца купляць хлебцы толькі расійскай вытворчасці, цана на якія амаль ў тры разы большая.
Але, як патлумачылі спецыялісты райста, прычына адсутнасці дадзенага тавару на працягу двух тыдняў абумолена затрымкай прадукцыі самім пастаўшчыком.
Зараз жа полацкія хлебцы можна знайсці практычна ў любой краме, дзе ёсць куткі здаровага харчавання. Найбольш багаты іх выбар – у “Родным куце”. Са смакам цыбулі і смятаны, водарам сыру, з вотруб’ем – на любы густ пакупніка. Пачак вагой 55 грамаў каштуе 48 капеек. Танней на тры капейкі яго можна купіць у сеткавай краме “Еўраопт”.
Цікава, як жа робяць такія хлебцы? Яны бываюць розныя – вырабленыя з цэльназерневай пшаніцы. Таксама ёсць прадукт, падобны па складзе на белы хлеб і напічканы харчовымі дабаўкамі. Такія “несапрадныя” прадукты можна ўбачыць у выглядзе тонкіх сухарыкаў, якія выпякаюць як хлеб: рыхтуецца цеста з мукі і дражджэй, дабаўляецца сухое малако і спецыі. Крыху настойваюць, пасля чаго цеста раскатваюць пластамі і выпякаюць. Пры гэтым вытворца дабаўляе ў іх усё, што пажадае. Таму трэба звяртаць увагу на складнікі, з якіх зробены хлебцы. Калі прысутнічаюць дрожджы, мука вышэйшага гатунку, антыакісляльнікі і кансерванты, то ў прадукце мала карысных рэчываў.
Сапраўднымі дыябетычнымі хлебцамі лічацца тыя, якія зроблены з цэльназерневай мукі грубага памолу. У іх няма дражджэй, мадыфікаванага крухмалу, кансервантаў. Такія разнавіднасці вырабляюць з дапамогай тэхнікі “экструдар”. Звычайна яны бываюць у выглядзе брыкету круглай формы, які ўтрымлівае набухлае зерне кукурузы, пшаніцы, іншай крупы. Дарэчы, пшанічныя хлебцы добра ўжываць пры страўнікава-кішачных захворваннях, грэчневыя – пры малакроўі, ячменныя – калі ёсць праблемы з печанню.
Аўсяныя пажадана есці пры прастудных захворваннях, дэрматыце і калі ёсць праблемы з ныркамі, рысавыя – пры захворваннях цэнтральнай нервовай сістэмы.
Ці падыходзіць гэты прадукт тым, хто худнее?
Каларыйнасць хлебцаў – каля 300-350 ккал на 100 грамаў (на першы погляд, гэта многа). Аднак, пералічыўшы гэту каларыйнасць на колькасць хлебцаў у пачку, атрымліваецца, што энергетычная каштоўнасць аднаго хлебца ў сярэднім складае 15 ккал. Гэта значыць, калі замяніць стандартны 30-грамовы кавалак хлеба з каларыйнасцю 200-220 ккал на кавалак хлебца, то перавага апошняга ў параўнанні з хлебам па каларыйнасці будзе відавочная. Акрамя гэтага, хлебцы – складаныя вугляводы. Ужываючы іх, чалавек доўга не адчувае пачуцця голаду. Гэты прадукт багаты на клятчатку, пра карысць якой для зніжэння масы цела таксама агульнавядома.
Таццяна ПАДБЯРЭЗКАЯ.
Фота аўтара.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *